Armen-Turke Konfliktit

Origjinal:  Armenian-Turkish Conflict

Fjalimi i dhënë nga Dr. Justin McCarthy në gjuhën turke Grand Kuvendi Kombëtar
24 mars, 2005

Historia

OSMANE KRAHINAVE

Konflikti në mes të Turqve dhe Armenians nuk ishte e pashmangshme. Dy popujt duhet të ketë qenë miq. Kur Lufta e parë Botërore filloi, Armenians dhe Turqit kishin jetuar së bashku për 800 vjet. E Armenians e Anadollit dhe në Evropë të kishte qenë Osmane subjekteve për afro 400 vjet. Ka pasur probleme gjatë atyre shekujve–problemet e shkaktuara sidomos nga ata që e sulmuan, dhe në fund të fundit shkatërruan Perandorinë Osmane. Të gjithë në Perandorinë vuajtur, por kjo ishte Turq dhe të tjerë Muslimanë të cilët kanë pësuar më së shumti. Gjykuar nga të gjitha ekonomik dhe social standardeve, Armenians bëri mirë nën sundimit Osman.Nga fundi i shekullit të nëntëmbëdhjetë, në çdo Osmane provincën e Armenians të ishin më të arsimuar dhe më të pasur se sa me Muslimanët. Armenians punuar shumë, kjo është e vërtetë, por tyre krahasuese pasuri janë kryesisht për shkak të Evropiane dhe Amerikane ndikim dhe toleranca Osmane. Evropian tregtarët bërë Osmane të Krishterët agjentët e tyre. Evropian tregtarët u dha atyre tyre të biznesit. Evropian consuls reagoi në emër të tyre. E Armenians përfituar nga arsimi i dhënë atyre, dhe jo me Turqit, nga misionarë Amerikanë.

Ndërsa jetën e Armenians si grup u përmirësuar, Muslimanët jetonin nëpër disa nga më e keqja vuajtjet e përjetuar në historinë moderne: Në të nëntëmbëdhjetë dhe në fillim të shekullit xiv, Boshnjakë u masakruan nga Serbët, Rusët vrarë dhe internua në Circassians, Abkhazians, dhe Laz, Turqit u vranë dhe dëbuan prej tyre homelands nga Rusët, Bullgarët, Grekët dhe Serbët. Megjithatë, në mes të gjithë kësaj Musliman vuajtje, situata politike e Osmane Armenians vazhdimisht të përmirësohet. Së pari, të drejtat e barabarta për të Krishterët dhe Hebrenjtë ishin të garantuara në ligj.Të drejtat e barabarta gjithnjë e më shumë u bë një realitet, si dhe. Të krishterët mori vende të larta në qeveri. Ata u bënë ambasadorë të thesarit zyrtarët, madje edhe të ministrave të punëve të jashtme. Në shumë mënyra, në fakt, të drejtat e të Krishterëve u bë më i madh se ata të Myslimanëve, për shkak të fuqishme të shteteve të Evropës reagoi në emër të tyre. Evropianët kërkoi dhe e mori trajtim të veçantë për të Krishterët. Muslimanët nuk e kanë këtë përparësi.

Ky ishte mjedisi në të cilin Armenians revolted kundër Perandorisë Osmane–qindra vjet paqe, ekonomike superioritetit, vazhdimisht të përmirësuar kushtet politike. Kjo nuk do të duket të jetë një shkak për të revolucionit. Ende e shekullit të xix-të pashë në fillim të një revolucioni armen që ishte në kulminacionin në fatkeqësi për të dy.

Çfarë kope Armenians dhe Turqit larg?

RUSE ZGJERIMIN

Së pari dhe më kryesorja, nuk ishin Rusët. Rajonet ku të Krishterët dhe Myslimanët kishin jetuar së bashku në paqe relative ishin shqyer copë-copë e kur Rusët pushtuan Kaukazit tokat Muslimane. Më Armenians qenë ndoshta neutrale, por një numër i konsiderueshëm mori anën e Rusëve. Armenians shërbyer si spiunë dhe madje edhe me kusht të armatosura të njësive të ushtarëve për Rusët. Nuk ishin të rëndësishme të përfitimeve për Armenians: Rusët morën Erivan Krahinë, sot është armen Republikës, në 1828. Ata dëbuar Turqit dhe i dha turke vend, pa taksa, për të Armenians.Rusët e dinte se, nëse Turqit e mbetur ata gjithmonë do të jenë armiq të tyre fitimtarë, ashtu që ata të zëvendësohen me një miqësore popullsisë-Armenians.

Në azilin e detyruar të Muslimanëve vazhdoi deri në ditët e para të Luftës I Botërore: 300,000 Crimean Tatars, 1.2 milion Circassians dhe Abkhazians, 40,000 Laz, 70,000 Turqit. Rusët pushtuan Anadoll në luftën e 1877-78, dhe përsëri shumë Armenians bashkuar pala ruse. Ata shërbyen si skautët dhe spiunët. Armenians u bë “policia” e okupuara, përndjekës i popullatës turke. E traktatit të paqes të vitit 1878 dha shumë e Verilindore Anadoll mbrapa nga Otomanët.

E Armenians i cili e kishte ndihmuar Rusët kishin frikë nga hakmarrja dhe iku, edhe pse Turqit nuk e bëri, në fakt, të marrë ndonjë hakmarrje.Të dy Myslimanë dhe Armenians mend ngjarjet e ruse të pushtimeve. Armenians mund të shihni se ata do të jenë më shumë të ngjarë të përparojë nëse Rusët fituan. Të lirë të tokës, edhe nëse të vjedhura nga Muslimanët, ishte një nxitje e fuqishme për armen fermerët. Rebel Osmane Armenians kishte gjetur një të fuqishëm mbrojtës në Rusi. Rebelët kishin gjithashtu një bazë në Rusi, nga të cilat ata mund të organizojnë kryengritje dhe të kontrabanduar njerëz dhe armë në Perandorinë Osmane.Muslimanët e dinte se në qoftë se Rusët janë engjëjt mbrojtës për Armenians, ata ishin demonët për Muslimanët. Ata mund të shihni se kur Rusët triumfuar Muslimanët humbën tokat e tyre dhe jetën e tyre. Ata e dinin se çfarë do të ndodhte nëse Rusët erdhi përsëri. Dhe ata mund të shihnin se Armenians kishte qenë në anën e Rusëve.Kështu bëri 800 vjet bashkëjetese paqësore të shpërbëhen.

Në Armen Revolucionarët

Kjo nuk ishte deri sa rusisht Armenians sjellë tyre nacionaliste ideologjia Lindore të Anadollit që armen rebelimit u bë një kërcënim real për Osmane Shtetit. Edhe pse ka pasur të tjerë, dy partitë e nacionalistët ishin të çojë në armen rebelimit. E para, Hunchakian Revolucionare të Partisë, të quajtur Hunchaks, u themelua në Gjenevë, Zvicër, në vitin 1887 nga Armenians nga Rusia. E dyta, armen Revolucionare të Federatës, të quajtur Dashnaks, u themelua në e Perandorisë ruse, në Tiflis, në 1890. Të dy ishin Marksist. Metodat e tyre ishin të dhunshëm.E Hunchak dhe Dashnak Partisë Manifestos thirrur për të armatosura, revolucionin në Perandorinë Osmane. Terrorizmit, duke përfshirë edhe vrasjen e dy Osmane zyrtarët dhe Armenians që u kundërshtuan, ishte pjesë e platformat e partisë. Edhe pse ata ishin Marxists, të dy grupet e bëri nacionalizmi pjesa më e rëndësishme e tyre filozofinë e revolucionit. Në këtë, ata do të ishin më shumë si nacionaliste revolucionarët e Bullgaria, Maqedonia apo Greqia.

Ndryshe greke apo bullgare revolucionarët, Armenians kishte një demografike problem. Në Greqi, shumica e popullsisë ishte greke. Në Bullgari, shumica bullgare. Në tokat e pretenduar nga Armenians, megjithatë, Armenians ishin relativisht të vogla të minoriteteve. Të rajonit që u quajt “Osmane, Armeni,” “Gjashtë Vilâyets” e Sivas, Mamüretülaziz, Diyarbakir, Bitlis, Van, dhe Erzurum, ishte vetëm 17% armen. Ajo ishte 78% Musliman. Kjo do të kishte pasoja të rëndësishme për armen revolucionit, sepse vetmja mënyrë për të krijuar “Armeni” revolucionarët donte ishte të përzënëMuslimanët që jetonin atje. Kushdo që dyshon në qëllimet e revolucionarëve duhet vetëm të shikojmë e tyre rekord-veprime të tilla si vrasja e një guvernatori të Van Krahinë dhe u orvat vrasja e një tjetër, vrasjet e shefave të policisë dhe zyrtarëve të tjerë, u përpoq vrasja e sulltan Abdülhamid II. Këto ishin radikale nacionaliste, të cilët ishin në luftë me Osmane Shtetit.

RRUGËT E TRAFIKIMIT

Në fillim të sinqertë në 1890s, ruse armen revolucionarët filluan të depërtojnë Perandorisë Osmane. Ata kontrabanduar pushkë, gëzhojat, dinamit, dhe luftëtarë të gjithë keq-mbrojti kufijtë në Van, Erzurum, dhe Bitlis krahinat përgjatë rrugëve të paraqitur në hartë. Osmanët ishin të dobët dhe të pajisur për të luftuar ata. Problemi ishte financiare. Osmanët ende të përjetuar nga të tmerrshme humbjet në 1877-78 të Luftës me Rusinë. Ata kanë vuajtur nga Capitulations, nga borxhet, nga grabitqare Evropiane bankierët. Gjithashtu, duhet pranuar se Osmanët ishin të varfër ekonomistët.Rezultati ishte mungesa e parave për të mbështetur të reja policore dhe ushtarake të njësive që janë të nevojshme për të luftuar revolucionarët dhe që e frenojnë Kurde fiseve. Numri i ushtarëve dhe gendarmes në Lindje nuk ishte e mjaftueshme, dhe ata ishin shpesh nuk është paguar për disa muaj në një kohë. Ishte e pamundur për të mposhtur rebelët me kaq pak resurse.

Deri tani më e suksesshme e revolucionarëve ishin Dashnaks. Dashnaks nga Rusia ishin udhëheqësit e kryengritjes. Ata ishin organizatorët dhe “përforëcuesit” i cili u kthye në Armenians e Anadollit në krye të ushtarëve. Kjo nuk ishte një detyrë e lehtë, sepse në fillim shumica e Osmane Armenians kishte asnjë dëshirë për të ngrenë krye. Ata kanë preferuar të paqes dhe të sigurisë dhe disapproved e ateiste, socialiste revolucionarët. Një ndjenjë e separatizmit dhe madje edhe të superioritetit në mesin e Armenians ndihmuar revolucionarët, por kryesore të armës që e ktheu Armenians e Lindjes në rebelëve ishte terrorizmit.Kryeministri shkakun se shtetet e Armenians kundër qeverisë së tyre ishte frika.

Para Armenians mund të shndërrohet në rebelët e tyre tradicionale besnikëri për Kishën e tyre dhe për Bashkësinë e tyre udhëheqësit të duhej të jetë e shkatërruar. Rebelët e kuptoi se Armenians ndjerë më i dashuri dhe respekt për Kishën e tyre, e jo për revolucion. E Dashnak të Partisë, pra të vendosura që të marrin kontroll efektiv të Kishës. Më clergymen, megjithatë, nuk e mbështesin ateiste Dashnaks. Kisha vetëm mund të marrë me dhunë.

Çfarë ka ndodhur me armen clergymen të cilët e kundërshtuan Dashnaks? Priftërinjtë u vranë në fshatrat dhe qytetet. E tyre të krimit? Ata ishin besnik Osmane tema. Në armen peshkopi, Van, Boghos, u vra nga revolucionarët në katedralen e tij në Prag të Krishtlindjeve. Krimin e tij? Ai ishte një besnik Osmane temë. E Dashnaks tentuar të vrasin e Patrikut armen në Stamboll, Malachia Ormanian. Krimin e tij? Ai kundërshtoi revolucionarët.Arsen, prifti në krye të rëndësishme Akhtamar Kishës në Van, fetare dhe qendra të Armenians Osmane në Lindje, u vra nga Ishkhan, një nga udhëheqësit e Van së Dashnaks. Krimin e tij? Ai kundërshtoi Dashnaks. Por kishte një arsye shtesë për të vrarë atë: Dashnaks të kërkuar për të marrë mbi armen sistemit arsimor, që ishte bazuar në Akhtamar. Pas Ati Arsen u vranë, Dashnak Arami Manukian, një njeri pa e njohur besimit fetar, u bë kreu i armen shkolla. Ai e mbyllur fetare, të arsimit dhe filloi revolucionare të arsimit.Të ashtuquajtur të “mësuesve fetarë” të përhapet në të gjithë Provincën Van, mësimi i revolucionit, jo feja.

Në besnikërinë e rebelëve ishte për revolucion. Jo edhe kishën e tyre të ishte e sigurt nga sulmet.

Grupi tjetër që më kërcënuar pushtetin e rebelëve ishte armen tregtari të klasës. Si grup ata të favorizuar qeveria. Ata donin të paqes dhe të rendit, në mënyrë që ata të mund të bëjnë biznes. Ata ishin tradicionale laike udhëheqësit e Komunitetit armen, rebelët kërkuar për udhëheqjen e Komunitetit të tyre, pra, tregtarët duhej të jenë të heshtur. Ata që më publikisht për të mbështetur qeverinë e tyre, të tilla si BedrosKapamaciyan, Kryetari i bashkisë së Van, dhe Armarak, kaymakam e Gevash, u vra, siç ishin të shumta armen policë, të paktën njëArmen Shefi i Policisë, dhe armen këshilltarët e Qeverisë. Vetëm një shumë të guximshëm armen do të marrë anën e Qeverisë.

E Dashnaks shikuar në tregtarët si burim parash. Tregtarët kurrë nuk do të dhurojë për revolucion me dëshirë. Ata kishin të jetë i detyruar për ta bërë këtë. E parë kanë raportuar rastin e grabitje nga tregtarët, erdhi në Erzurum në 1895, menjëherë pas Dashnak të Partisë u bë aktiv në Otomane të caktuara. Fushata filloi me zell në 1901. Në atë vit grabitje e fondeve përmes kërcënimeve dhe vrasja u bënë politikën zyrtare të Dashnak Partisë. Fushata është realizuar në Rusi dhe Ballkan, si dhe në Perandorinë Osmane.Një i shquar armen tregtar, Isahag Zhamharian, nuk pranoi të paguajë dhe ka raportuar Dashnaks të policisë. Ai u vra në oborrin e një armen e kishës. Të tjerët që nuk kanë paguar edhe u vranë. Pjesën tjetër të tregtarëve pastaj paguar. Nga 1902 deri 1904 kryesore grabitje fushatës sjellë në ekuivalente, sot në të holla, prej më shumë se tetë milionë dollarë. Dhe kjo ishte vetëm shuma e mbledhura nga pushteti qendror Dashnak komisionit në një periudhë të shkurtër, thuajse të gjitha nga jashtë Perandorisë Osmane.Kjo nuk do të përfshijnë shumat extorted nga 1895 deri 1914, në shumë zona të Perandorisë Osmane. Së shpejti tregtarët ishin të paguajnë taksat e tyre për revolucionarët, jo për qeverinë. Kur qeveria në Van kërkoi që tregtarët të paguajnë taksat e tyre, tregtarët u deklarua se ata ishin me të vërtetë të paguar taksa, por për revolucionarët. Ata thanë ata vetëm mund të paguajë qeveria nëse qeveria e mbrojtur ata nga rebelët. E njëjta gjendje u përhap në të gjithë Lindore të Anadollit, në Izmir, në të Kilikisë, dhe vende të tjera.

Me armen e zakonshme që njerëzit nuk e kanë shpëtuar extortions e rebelëve. Ata ishin të detyruar për të ushqyer dhe shtëpinë e revolucionarëve. Konsulli britanik Elliot raportuar, “Ata [Dashnaks] e katërta e vetë në të Krishterë të fshatrave, të jetojnë më të mira për t’u patur, të saktë kontributet në fondet e tyre, dhe për ta bërë më të rinj të grave dhe vajzave të paraqesë për të vullnetit të tyre. E atyre që pësojnë mosmiratimin e tyre janë vrarë në gjak të ftohtë.”[1]

Më i madhi kosto të banorëve të fshatit ishte e detyruar blerjen e armëve. Fshatarët ishin kthyer në krye të “ushtarëve” nëse ata do të kishin dashur të jetë apo jo. Në qoftë se ata ishin për të luftuar Turqit, i kanë të nevojshme armët. Revolucionarët kontrabanduar armë nga Rusia dhe e detyroi armen fshatarët për të blerë. Metodat e përdorura për të detyruar fshatarët për të blerë janë shumë të efektshme, si Britanik konsulli Seele raportuar:

Një agjent arritën në një fshat dhe të informuar një fshatar që ai duhet të blejnë një modelet mauser pistoletë. E fshatar u përgjigj se ai nuk kishte para, pas së cilës agjent përgjigj, "Ju duhet të shesin tuaj të qetë." I mjeri fshatar pastaj vazhdoi të shpjegojë se sezonin e mbjelljes së shpejti do të mbërrijë dhe e pyeti se si një modelet mauser pistoletë do të mundësojë atë për të çan fushat e tij. Për përgjigjen e agjentit të vazhduar për të shkatërruar të mjerin njeri i qetë tij me pistoletë dhe më pas u largua."[2]

Rebelët kishin më shumë se organizatë ushtarake në mendje kur ata detyruar fshatarët për të blerë armë. Fshatarët ishin të akuzuar të dyfishtë normale koston e armëve. Një pushkë me vlerë £5 u shitet për £10. Të dy rebel organizimin dhe rebelët veten bëri shumë mirë nga shitjet.

Ajo ishte fshatarët të cilët kanë pësuar më së shumti. Më themelor të politikave të revolucionarëve ishte një pashpirt shfrytëzimit të jetës së Armenians: Kurde fiseve dhe fshatrat e tyre u sulmua nga rebelët, duke e ditur se fiset do të marrin hak mbi të pafajshëm armen fshatarët.Revolucionarët, iku dhe e la shokun e vet Armenians për të vdekur.

Edhe Evropianët, miqtë e Armenians, mund të shohin se revolucionarët ishin shkaku i mallkimit që kishte zbritur në Lindore të Anadollit.Konsulli Seele shkroi në 1911:

Nga ajo që unë kam parë në pjesët e vendit unë kam vizituar kam bërë më i bindur se kurrë të baneful ndikimin e Taschnak Komisioni për mirëqenien e Armenians dhe përgjithësisht këtë pjesë e Turqi. Është e pamundur të harrojë faktin në se në të gjitha vendet ku nuk ka Armen organizatave politike apo ku organizata të tilla janë imperfectly i zhvilluar, Armenians jetojnë në krahasues harmoni me Turqit dhe Kurdët.[3]

Në Anglez me të drejtë e pa se shkaku i trazirave në Lindjen ishte armen revolucionarët. Nëse nuk do të kishte Dashnaks, Turqit dhe Armenians do të kishte jetuar së bashku në paqe. Osmane, Qeveria e dinte se kjo ishte e vërtetë. Përse Qeveria toleron aq shumë nga rebelët? Përse Qeveria nuk vulën e tyre jashtë?

Osmane dështimi në mënyrë efektive për të kundërshtuar rebelëve është me të vërtetë e vështirë për t’u kuptuar. Imagjinoni një vend, në të cilin një numër i radikale revolucionarët, shumica e tyre nga një vend i huaj, për të organizuar një kryengritje. Ata depërtojnë luftëtarët dhe armë nga ky vend të huaj për të udhëhequr sulmin e tyre ndaj qeverisë dhe popullit. E radikaleve të hapur shtetërore që ata dëshirojnë për të krijuar një shtet në të cilin shumica e popullsisë do të jetë i përjashtuar nga rregulli. Ato vrasje dhe terrorize popullit të vet për t’i detyruar që të bashkohet me çështjen e tyre. Ata vrasjen e zyrtarëve të qeverisë.Ata qëllimisht vrasjen e anëtarëve të shumicës në shpresoj se ndëshkimet do të çojë kombeve të tjera për të pushtuar. Ata dyqan mijëra armë në përgatitje për kryengritje. Ata revoltë, janë të mposhtur, atëherë revolta përsëri dhe përsëri. Shteti që fiton më shumë nga rebelët’ veprime është vendi nga vijnë-vendi në të cilin ata organizojnë, vendit në të cilin ata kanë shtëpinë e tyre bazë.

Çfarë qeveria do të tolerojë këtë? Nuk ka qenë kurrë një vend që nuk do burgu, dhe ndoshta të ul receptorin e telefonit të tilla rebelëve? Nuk ka qenë kurrë një vend që do të lejojë që ata të vazhdojnë për të vepruar publikisht? Po. Se vendi ishte Perandoria Osmane. Në Perandorinë Osmane në armen rebelëve operuar hapur, ruhen mijëra armë, vranë Muslimanë dhe Armenians, i vrarë qeveritarët dhe zyrtarët e tjerë, u rebeluan përsëri dhe përsëri. I vetmi që me të vërtetë të përfitojnë nga veprimet e tyre ishte Rusia-vendi në të cilin ata organizuar, vendi udhëheqësit e tyre erdhi nga.

Si mund të ndodhë kjo? Osmanët nuk ishin frikacakë. Osmanët nuk ishin budallenj. Ata e dinin se çfarë rebelët janë duke bërë. Osmanët tolerohet armen e revolucionarëve, sepse Osmanët nuk kishin zgjedhje.

Ajo duhet të mbahet mend se vetë ekzistencën e Perandorisë Osmane ishte në rrezik. Serbia, Bosnja, Rumania, Greqia, dhe Bullgaria kishte qenë tashmë e humbur për shkak të Evropian të intervenimit. Evropianët kishin pothuajse e ndau Perandorinë në 1878 dhe kishte planifikuar për të bërë këtë në 1890s. Vetëm frika se Rusia do të bëhej shumë i fuqishëm i kishte ndalur ata. Opinioni publik në Britani dhe Francë lehtë mund të ndryshojë këtë. Me të vërtetë, kjo ishte pikërisht ajo që e armen revolucionarëve të kërkuar. Ata donin të Otomanëve në burg dhe ekzekutuar armen rebelëve.Evropian gazetat do të raportojë se si qeveria persekutimin e pafajshëm Armenians. Ata donin të qeverisë për të ndjekur penalisht armen revolucionare palëve. Evropian gazetat do të raportojë se si për të mohuar lirinë politike për Armenians. Ata donin të Muslimanëve për të reaguar ndaj armen provokimet dhe sulmet me vrasjen e Armenians. Evropian gazetat do të raportojë vetëm të vdekurit Armenians, e jo me të vdekurit e Muslimanëve. Opinioni publik do të detyrojë Britanik dhe francez për të bashkëpunuar me Rusët dhe dismember e Perandorisë.

Shumë politikanë në Evropë, burra të tillë si Gladstone, ishin si cenohen kundër Turqve si u shtypit dhe publikut. Ata janë thjesht duke pritur për të drejtën e mundësinë për shkatërrimin e Perandorisë Osmane.

Rezultati ishte se ajo ishte gati e pamundur për Osmanët duhet të dënojmë të rebelëve. Evropianët kërkoi që Osmanët të pranojnë veprimet e revolucionarët që Evropianët vetë kurrë nuk do të tolerojnë në pronat e tyre. Kur Dashnaks zënë Osmane Banka, Evropianët e rregulluar lirimit të tyre. Evropian, ambasadorët e detyruar Osmanët të japë amnisti për rebelët në Zeytun. Ata organizuan falje për ata që kanë tentuar të vriste sulltan Abdülhamid II. Ruse consuls nuk do të lejoni gjykatat Osmane provoni Dashnak rebelëve, sepse ata ishin ruse tema.Shumë rebelë, të cilët ishin me sukses gjykuar dhe dënuar ishin liruar, sepse Evropianët e kërkoi dhe e mori falje për ta, në thelb kërcënuese sulltanit në qoftë se ai nuk e lirimit të rebelëve dhe të neveritshmit dhe vrasësit. Një konsulli rus në Furgon edhe publikisht trajnuar armen rebelëve, duke vepruar personalisht, si armët e tyre instruktor.

Të gjithë Osmanët mund të bëjë është të përpiqet për të mbajtur gjëra aq e qetë sa të jetë e mundur. Kjo do të thotë të mos dënimin e rebelëve si ata duhet të kenë qenë të dënuar. Një vetëm mund të ardhur keq Osmanët. Ata e dinin se nëse do të rregullohen siç duhet, rezultatet do të jenë të vdekjes të shtetit të tyre.

LUFTA E PARË BOTËRORE

Ishin dy faktorët që ka shkaktuar Osmane humbje në Lindje të Luftës së parë Botërore: E para ishte Enver Pasha është katastrofike sulm në Sarikamish. Enver sulmi në Rusi në dhjetor 1914 ishte në çdo mënyrë një fatkeqësi. Të 95,000 turke trupat të cilët sulmuan Rusi, 75,000 vdiq.Faktori i dytë, ai që ka të bëjë me ne këtu, ishte armen Revoltë.

Siç e Luftës I Botërore, të kërcënuar dhe të Ushtrisë Osmane të mobilizuar, Armenians i cili duhet të ketë shërbyer vendit të tyre, në vend që mori anën e Rusëve. Osmane Ushtrisë raportoi: “Nga Armenians me conscription detyrimet ata në qytete dhe fshatra në Lindje të Hopa-Erzurum-Hinis-Furgon të linjës nuk në pajtueshmëri me thirrjen për të marr, por kanë dalë në Lindje të kufirit për t’u bashkuar e organizata në Rusi”. Efekti i kësaj është i qartë: Nëse të rinjtë armen meshkujt e “zone e dezertim” kishte shërbyer në Ushtri, ata do të kishin dhënë më shumë se 50,000 trupat.Në qoftë se ata kanë shërbyer, kurrë nuk mund të ketë qenë një Sarikamish të mposhtur.

E Armenians nga Hopa në Erzurum të Hinis me Van ishin jo vetëm Armenians që nuk i shërbente. Nga 10s e mijëra Armenians e Sivas, të cilët formuan chette grupe nuk i shërbente. Rebelët në Zeytun dhe vende të tjera në Kilikisë nuk i shërbente. E Armenians që iku në ishujt grekë ose për të Egjiptit ose Qipro nuk do të shërbejë. Më saktë, shumë nga këto armen të rinj u shërbejnë, por ata kanë shërbyer në radhët e Otomanëve’ armiq. Ata nuk e kanë mbrojtur atdheun e tyre, ata e sulmuan atë.

Në lindje të Anadollit, Armenians formuar grupe për të luftuar një guerile të luftës kundër qeverisë së tyre. Të tjerët ikën, vetëm për t’u kthyer me të Ushtrisë ruse, duke shërbyer si skautët dhe përparimin e njësive për ruse pushtuesit. Ishin ata që qëndruan prapa të cilët ishin një rrezik të madh për Osmane luftës përpjekje dhe rrezik të madh për jetën e Muslimanëve Lindore të Anadollit.

Ajo shpesh ka qenë pohuar nga armen nacionalistët që Osmane mënyrë që të dëbojmë Armenians nuk është shkaktuar nga armen rebelimit. Si dëshmi, ata vini re faktin se ligji e dëbimit u botua në Maj të vitin 1915, në rreth të njëjtën kohë që Armenians sekuestruar në Qytetin e Van.Sipas kësaj logjike, Osmanët duhet të ketë planifikuar dëbimin disa kohë para kësaj date, kështu që rebelimit nuk mund të ketë qenë shkaku i dëbimet. Është e vërtetë që nga koha e perandorisë turke filloi të marrë në konsideratë mundësinë e dëbimit disa muaj para se të Mund të, në vitin 1915.Çfarë nuk është e vërtetë është se Mund të, në vitin 1915, ishte fillimi i armen rebelimit. Ajo kishte filluar shumë kohë më parë.

Evropian vëzhguesit e dinte shumë kohë para 1914 se Armenians do të bashkohen pala ruse në rast të luftës. Si fillim si 1908, konsulli Britanik Dickson kishte raportuar:

Në armen revolucionarët në Van dhe Salmas [në Iran kanë qenë të informuar nga Komisioni në Tiflis që në rast të luftës ata do anën e Rusëve kundër Turqisë. Unaided nga Rusët, ata do të mund të mobilizojë rreth 3,500 armatosur sharpshooters të sulmonin Turqit për kufi, dhe linjat e komunikimit.[4]

British burimeve diplomatike raportoi se në përgatitje për luftë, në 1913, armen revolucionare grupet takuar dhe pajtuar për të koordinuar përpjekjet e tyre kundër Otomanëve. Britanike kanë raportuar se kjo aleancë ishte rezultat i takimeve me “autoriteteve ruse.” E Dashnak drejtues (dhe anëtar i Otomane Parlamentit) Vramian kishte shkuar në Tiflis të bisedojë me autoritetet ruse. Britanike kanë raportuar gjithashtu se “[Armenians] kanë hedhur jashtë çdo t’u dukur e besnikëria ata mund dikur kanë treguar, dhe në mënyrë të hapur mirëpritur mundësinë e një ruse pushtimi i armen Vilayets.”[5]

Edhe Dashnak udhëheqësit e pranuar e Dashnaks ishin ruse aleatët. E Dashnak Hovhannes Katchaznouni, kryeministri i armen Republikës, ka deklaruar se partia plan në fillim të luftës ishte aleat me Rusët. Që nga viti 1910 revolucionarët e kishin shpërndarë një broshurë në të gjithë Lindore të Anadollit. Ajo tregoi se si armen e fshatrave ishin të jetë e organizuar në komandat rajonale, si Musliman fshatra u sulmuan, dhe specifikat e luftën guerile.

Para luftës filloi, Ushtria Osmane e Inteligjencës raportuar në Dashnak planet, Ata do të deklarojnë besnikërinë e tyre për Osmane Shtetit, por rritja e tyre armatosjen e mbështetësve të tyre. Nëse është shpallur luftë, armen ushtarët do të shkretëtirë të Ushtrisë ruse me krahët e tyre. E Armenians do të bënin asgjë, nëse Osmanët filluan të mposhtur Rusët. Nëse Osmanët filluan të tërhiqen, Armenians do formë të armatosura guerile grupe dhe sulmin sipas planit. Osmane në raportet e inteligjencës ishin të saktë, sepse kjo është pikërisht ajo që ndodhi.

Rusët i dhanë 2.4 milion rubla për Dashnaks për krahu Osmane Armenians. Ata filluan shpërndarjen e armëve për të Armenians në Kaukaz dhe Iranit në shtator të 1914. Në këtë muaj, shtatë muaj para Deportimet ishin të urdhëruar, armen sulmeve Osmane, ushtarë dhe zyrtarë filloi.Deserters nga Ushtria Osmane në fillim të formuar në atë që zyrtarët e quajtën “bandit bandat.” Ata sulmuan conscription zyrtarët, mbledhësit e taksave, xhandarmërisë postat, dhe Muslimanët në rrugë. Në dhjetor të përgjithshëm revolta kishte shpërthyer në Provincën Van.Rrugët dhe linjat telegrafike ishin të prerë, xhandarmërisë postat e sulmuar, dhe Musliman fshatra të djegur, banorët e tyre të vrarë. Revolta shumë shpejt u rrit: në dhjetor, në afërsi të Kotur të Kaluar, të cilën Osmanët e kishin të mbajë për të mbrojtur kundër pushtimit rus nga Irani, një pjesë të madhe armen betejë grupi mundi të njësive të ushtrisë Osmane, duke vrarë 400 Osmane, ushtarët dhe duke e detyruar ushtrinë të tërhiqet për të Saray.Sulmet ishin jo vetëm në Van: guvernatori i Erzurum, Tahsin, cabled se ai nuk mund të mbajë jashtë armen sulmet që ishin të thyer përmes krahinës ushtarët do të duhet të jetë i dërguar nga e para.

Deri në shkurt, raportet e sulmeve filluan të vinin nga gjithë Lindja– dy orë luftë në afërsi të qull me miell misri, një tetë-orësh betejë në Abaak, 1,000 Armenians sulmuar pranë Timar, armen chettes bastisjen në Sivas, Erzurum, Adana, Diyarbakir, Bitlis, dhe Van krahinave.Telegraf linjave të para dhe nga Osmane qytetet në Perëndim ishin të prerë, riparuar, dhe të prerë përsëri shumë herë. Karvanët e furnizimit të ushtrisë, u sulmuan, siç janë kolonat e të plagosur ushtarë. Njësitë e xhandarmërisë dhe ushtarëve të dërguar për të reconnect telegraf linja ose të mbrojtur furnizimin me kolona veten erdhi nën sulm.Si një shembull të enormity e problemit, në mes të prillit një të tërë ndarja e xhandarmërisë trupave ishte urdhëruar nga Hakkâri të Çatak për të luftuar madhor të kryengritjes nuk ka, por ndarja nuk mund të luftuar meArmen mbrojtjet.

Pasi të kujdesshëm përgatitjet ishin bërë, Armenians revolted në Qytetin e Van. Në 20 prill, të mirë-armatosura armen njësive, shumë veshur me uniforma ushtarake, mori qytetin dhe i detyruan forcat Osmane në kala. Rebelët dogjën më të madhe të qytetit, disa ndërtesa gjithashtu duke u shkatërruar nga dy kanuneve Osmanët kishin në kala. Trupat janë dërguar nga Erzurum dhe Iranian Frontet, por ata ishin të paaftë për lehtësimin e qytetit. Rusët dhe Armenians u avancuar nga veriu dhe jugperëndim. Më 17 Maj Osmanët evakuuar kala.Ushtarëve dhe civilëve të luftuar rrugën e tyre në jugperëndim rreth Liqenin Van. Disa e morën për të varka në Liqen, por gati gjysma e këtyre janë vrarë nga rebelët qitjes nga bregu apo kur barkat e tyre u zhvillua toka. Disa nga Muslimanët e Van mbijetuar të paktën për një kohë, e vënë në kujdesin e misionarë Amerikanë. Shumica e të cilët nuk kanë shpëtuar janë vrarë. Fshatarët ose ishin vrarë në shtëpitë e tyre apo të mbledhura nga zonat përreth dhe e ka dërguar në masakrën e madhe në Zeve.

Më pas vuajtjeve të Muslimanëve dhe Armenians është e njohur mirë. Ajo ishte një histori e përgjakshme luftërat në mes popujve, në të cilën të gjithë kanë vdekur në numër të madh. Kur Osmanët retook shumë e Lindjes, armen popullsisë iku në Rusi. Atje ata uritur dhe vdiq nga sëmundja. Kur Rusët retook Van dhe Bitlis Krahinave, ata nuk e lejojnë Armenians të kthehen, duke i lënë ata të vdesin urie në Veri. Rusët donin të tokës për veten e tyre. Ajo është gjithashtu e njohur se Armenians që kanë mbetur, ata në Provincën Erzurum, masakruar Myslimanë në numër të madh në fund të luftës.

Qëllimi im këtu nuk është që të tregoni se e historisë. Unë uroj që të demonstrojë se Osmanët kishin të drejtë në duke pasur parasysh Armenians të armiqve të tyre, në qoftë se prova të mëtejshme është e nevojshme. Harta tregon dëshmi se armen rebelëve në të vërtetë, ishin agjentë të Rusisë.

E Armenians e Osmane në Lindje krye pikërisht në ato zona që janë më të rëndësishme për Rusët. Të mirën e rebelimit në Van Qytet, qendër e Administratës Osmane në Juglindje është e qartë. Vendet e tjera e rebelimit në realitet ishin më shumë të rëndësishme: Rebelim në Provincën Erzurum të prerë e Ushtrisë Osmane për të hequr nga furnizimet dhe komunikimit. Rebelimit të ishte drejtpërsëdrejti në rrugën e ruse paraprakisht nga Veriu. E Armenians rebelua në Saray dhe Bashkale rajone, në dy kryesore kalon se Rusët ishin të përdorin në pushtimin e tyre nga Irani.E Armenians rebelua në rajon në afërsi të Çatak, në mal të lejeve të nevojshme për Osmanët për të sjellë trupat për në Iran kufi, kalon nevojshme për Osmane tërheqje. E Armenians rebelua në numër të madh në Sivas Krahinë dhe në Shebinkarahisar. Kjo do të duket të jetë një i rastësishëm vend për një kryengritje, një rajon ku Armenians qenë më i madh se nga Muslimanët dhjetë për një, por Sivas është taktikisht shumë i rëndësishëm. Ajo ishte railhead nga të cilat të gjitha furnizimet dhe njerëzit kaluan në Front, në thelb përgjatë një rruge. Ajo ishte prefekti faqe për guerile të veprimit të ngacmojë Osmane, linjat e furnizimit.E Armenians ngriti krye gjithashtu në Kilikisë, të destinuara vend për një Britanike të pushtimit, që do të kishin prerë hekurudhor lidhjet e Jugut. Nuk ishte faji i rebelëve që Britanik i preferuar për të bërë përpjekje çmenduri në Gallipoli në vend të një sulmi të Kilikisë që me siguri do të kishin qenë më të suksesshëm.

Të gjitha këto rajone ishin shumë spote një planifikuesi ushtarak do të zgjedhin për të më dëmtojë Osmane luftës përpjekje. Ajo nuk mund të jetë një aksident që ata ishin edhe spote të zgjedhur nga rebelët e tyre për revoltë. Dikush mund të shihni se revolts qenë një fatkeqësi për Ushtri. Fatkeqësia ishte komplikuar nga fakti se Osmanët u detyruan të tërhiqen të gjithë ndarje nga e Para për të luftuar armen rebelëve. Lufta mund të kenë qenë shumë të ndryshme nëse këto ndarje kishte qenë në gjendje për të luftuar Rusët, nuk e rebelëve.Unë pajtohem me Fushë-Marshall Pomiankowski, i cili ishte i vetëm i vërtetë Evropian historian e Luftës i Botërore në Perandorinë Osmane, që armen rebelimit ishte çelësi Osmane mposhtur në Lindje.

Vetëm pas shtatë muajsh e armen rebelimit a Osmanët të urdhërojë dëbimin e Armenians (Mund të 26-30, 1915).

Osmane Rekord

Si e dimë që kjo analizë është e vërtetë? Ajo është, pas të gjitha, shumë e ndryshme se sa ajo zakonisht është quajtur historinë e Armenians. Ne e dimë se kjo është e vërtetë, sepse ajo është produkt i arsyetuar historike analizë, jo ideologji.

Për të kuptuar këtë, ne duhet të marrë parasysh dallimin në mes historisë dhe ideologjia, dallimi në mes të analizës shkencore dhe nacionaliste besimi, dallimi në mes të duhur historiani dhe ideologue. Për historianin ajo që ka rëndësi është përpjekje për të gjetur e të vërtetës objektive.Për nacionaliste ideologue ajo që ka rëndësi është triumfin e tij të shkaktojë. Një duhur historiani i parë kërkimet për prova, pastaj të bëjë deri mendjen e tij. Një ideologue parë e bën mendjen e tij, atëherë duket për prova.

Një historian duket kontekstit historik. Në veçanti, ai vlerëson besueshmërinë e dëshmitarëve. Ai gjyqtarë sikur të atyre që dhanë raporte të kishte arsye për të gënjyer. Një ideologue merr dëshmi kudo që ai mund të gjeni atë, dhe mund të shpifin e provave, ai nuk mund të gjeni. Ai nuk duket shumë afër në prova, ndoshta për shkak se ai ka frikë nga ajo që ai do të të gjejnë. Si një shembull, ideologues pretendojnë se sprovat e Osmane udhëheqësit e pas Lufta e parë botërore dëshmojnë se Turqit ishin fajtor për gjenocid. Ata nuk e përmendin se i ashtuquajturi gjykimet arritur të tyre të konfirmuara kur Britanike të kontrolluara Stamboll.Ata nuk e përmendin që gjykatat të ishin në duart e Quisling Damad Ferid Pasha të qeverisë, e cila kishte një kohë rekord të shtrirë rreth armiqve të tij, Komitetin e Bashkimit dhe Progresit. Ata nuk e përmendin se Damad Ferid do të bëjë çdo gjë për të ju lutem Britanike dhe për të mbajtur punën e tij. Ata nuk e përmendin Britanik, më të ndershëm sesa tyre lackeys, ka pranuar se ata nuk mundën të gjenin prova të ndonjë “gjenocid.” Ata nuk e përmendin se të pandehurit nuk ishin të përfaqësuar nga vetë avokatët.Ata nuk e përmendin se krime kundër Armenians ishin vetëm një pjesë e vogël e një listë të gjatë të ashtuquajturave krime, çdo gjë e gjyqtarëve mund të shpikë. E ideologues nuk përmendet, se gjykatat duhet të më të mirë të krahasohen me ato të organizuara nga Josef: për t’u vendosur. E ideologues nuk e përmend këtë dëshmi.

Një historian të parë zbulon se çfarë në të vërtetë ka ndodhur, e pastaj të përpiqet për të shpjeguar arsyet. Një ideologue harron procesin e zbulimit. Ai supozon se çfarë ai beson se është e saktë, atëherë ndërton një teori për ta shpjeguar. Puna e Dr. Taner Akçam është një shembull i kësaj. Ai në fillim i pranon plotësisht besimet e armen nacionalistëve. Ai pastaj e ndërton një përpunuar sociologjike teori, duke thënë se gjenocidi ishte rezultat i turke e historisë dhe turke karakter. Kjo lloj analize është si një shtëpi e ndërtuar mbi një themel prej rëre.Shtëpia duket e mirë, por e parë erë të fortë knocks atë poshtë. Në këtë rast, erë të fortë që e shkatërron teori është forca e së vërtetës.

Një historian e di se një ka për të shikuar prapa në histori, ndonjëherë larg prapa në histori, për të gjetur shkaqet e ngjarjeve. Një ideologue nuk e mërzit. Përsëri, ai mund të jetë frikë për të atë që ai do të të gjejnë. Leximi i armen Nacionalistët një do të supozojmë se armen Fjalë filluan në vitin 1894. Shumë rrallë ka një gjeni në punën e tyre përmendur armen aleanca me Rusët kundër Turqve që shtrihen prapa në shekullin e tetëmbëdhjetë. Nuk gjen njohjes se ajo ishte Rusët dhe Armenians veten e tyre, të cilët filluan të shpërndarë 700 vjet paqe në mes të Turqve dhe Armenians.Këto janë çështje të rëndësishme për historian, por ata të dëmtojë kauzën e ideologue.

Historianit të studimeve. E ideologue pagat e luftës politike. Që nga fillimi i armen Pyetje ka qenë një fushate politike. Materialet që janë përdorur për të shkruar për një kohë më të pranuar dhe të rreme të historisë së armen Fjalë ishin shkruar si politike dokumente. Ato janë shkruar për politike efekt. Nëse ata ishin në artikujt e Dashnak gazetë ose të dokumenteve false prodhuar nga Propaganda Britanike Zyra, ata ishin propagandë, nuk burimet e sakta historike.Historianët kanë shqyrtuar dhe refuzuar të gjitha këto të ashtuquajtura “burimet historike.”Megjithatë, në të njëjtën rrena vazhdimisht shfaqet si “dëshmi” se nuk ishte një Gjenocid armen. Gënjeshtrat kanë ekzistuar për një kohë të gjatë, gënjeshtrat janë të përsëritura shumë herë, që ata që nuk e dinë historinë e vërtetë të supozojmë se gënjeshtrat janë të vërteta.

Kjo nuk është vetëm Amerikanët dhe Evropianët që kanë qenë të mashtrohen. Kohët e fundit kam lexuar dy-volumit të punës shkruar nga një studiues turke. Shumë nga ajo që shfaqet në të Armenians është marrëzi absolute. Për shembull, në vitin 1908 në Qytetin e Van, Osmane zyrtarët zbuluar një arsenal të Dashnak armëve–2,000 armë, qindra e mijëra fishekë, 5,000 bomba–të gjitha në përgatitje për një armen revoltë. Armenians rebelët luftuan trupat Otomane shkurtimisht, pastaj iku. Kjo ngjarje është përshkruar në të gjitha diplomatik, letërsinë dhe librat në Van.Autori, megjithatë, thotë se çfarë i ka ndodhur ishte një revoltë e 1,000 Turq (!)kundër qeverisë, dhe përmend asnjë sherr me armë. Si mund të tillë një gabim të bërë? Kjo ishte për shkak të burimit. Autori mori të gjitha informatat nga Dashnak Partisë gazetë!

Ne duhet të pohojmë një parim themelor: Ata të cilët marrin propagandë si burimin e tyre veten të shkruajë propagandë, jo histori.

Bursa përkundër Propagandës

Shumë studiues, Turqit dhe jo-Turq njësoj, e kanë pranuar gënjeshtrat e grupeve si Dashnak Partisë dhe madje nuk dukej në raportet e brendshme të Otomanëve. Studiuesit kanë të drejtë të bëjnë gabime, por dijetarët gjithashtu e kanë për detyrë të shikoni të gjitha burimet e informatave para se të shkruani. Ajo është e gabuar në bazë të shkrimeve politike dhe propagandë dhe t’i injorojë të ndershëm raportet e Otomanëve. Vendin e parë për të parë për historinë Osmane duhet të jetë të dhënat e Otomanëve.

Pse mbështetet në arkivore Osmane llogaritë për të shkruar historinë? Sepse ata janë një lloj të ngurta e të dhënave që është baza e të gjithë të mirë të historisë. Osmanët nuk shkruajë propagandë për sot është media. Raportet Osmane, ushtarë dhe zyrtarë të ishin jo politike dokumente ose marrëdhënieve publike ushtrime. Ata ishin të fshehtë raportet e brendshme në të cilën pleqtë kalojë atë që besohet të jetë e vërtetë për qeverinë e tyre. Ata mund të ndonjëherë të ketë qenë i gabuar, por ata kurrë nuk ishin gënjeshtarë. Nuk ka shënime të qëllimshme mashtrimi në dokumentet Osmane.Krahasoni këtë me zymtë dhe e historisë së armen Nacionaliste mashtrimeve: rreme statistikave të popullsisë, të rreme deklaratat që i atribuohet Mustafa Kemal, të rreme telegrams e Talat Pa.

Unë kam kërkuar për të bërë sugjerime për atë që Turqit mund të bëjmë për të korrigjuar të rremë të historisë. Unë ngurroni për të bërë kështu, sepse Turqit tashmë e dini se çfarë ka për të bërë–kundërshtare gënjeshtrat që janë thënë për paraardhësit e tyre. Ju tashmë janë duke bërë atë.Kjo është një e vështirë të luftuar: paragjykimet Turqit qëndrojnë në rrugën tuaj, dhe ata që e kundërshtojnë ju janë politikisht të fuqishme, por e vërteta është në anën tuaj. Unë jam shumë i kënaqur që Turqit dhe Parlamentit turk, janë bashkuar për të të kundërshtoj gënjeshtrat treguar për Turqit. Kohëve të fundit marrëveshjen në mes të Kryeministrit Erdogan, dhe të Pakicave UdhëheqësBaykal, të provojë se Turqit janë të ndërmarrë veprim. Përpjekje nga Tarih Kurumu për të debatuar dhe për të diskutuar me armen e dijetarëve dëshmon që Turqit janë të ndërmarrë veprim. Shumë libra mbi këtë çështje tani duke u shtypur nga turqisht studiuesit dëshmojnë se Turqit janë të ndërmarrë veprim.Burra si Shükrü Elekdag janë duke luftuar për të vërtetën. Unë dhe të tjerët që për një kohë të gjatë ka kundërshtuar gënjeshtrat janë të kënaqur që ne nuk jemi vetëm.Në të kaluarën, studiues, duke përfshirë edhe veten time, kam propozuar që turke dhe armen historianët, së bashku me të tjerët që e studiojnë këtë histori, duhet të takohen për të hulumtimit dhe të debatit historia e Turqve dhe Armenians. Kryeministri Erdogan dhe Dr. Baykal kanë propozuar që të gjitha arkivat të hapen të një komisioni i përbashkët për Armen Pyetje. Kjo është saktësisht çka duhet të bëhet. Më e rëndësishme, ata kanë deklaruar se historianët duhet zgjidhur këtë pyetje. Ata gjithashtu kanë treguar se Turqit nuk kanë asgjë për të frikës nga e vërteta.

Ne vetëm mund të shpresojmë që integritet shkencor do të triumfojë mbi politikën dhe armen Nacionalistët do të marrë pjesë në debat. Unë nuk jam optimist që ata do të bëjnë kështu. Unë kohët e fundit dha dy bisedimeve në Universitetin e Minesotës, në një qendër të ashtuquajturin “Gjenocid armen Studimeve.” Dr. Taner Akçam mëson atje. Dr. Akçam ishte i ftuar për të mia leksione, por nuk e vijnë. Në fakt, nuk ka armen erdhi. Në vend të gjitha njoftimet e ligjëratës u shqyen, kështu që të tjerët nuk do të dinë se unë isha duke folur.

Kjo nuk është një qasje shkencore. Kjo është politike. Në armen Nacionalistët kanë vendosur që ata do të fitojë e tyre politik për të luftuar në qoftë se askush nuk e di se nuk është një shkencore opozitës të tyre të ideologjisë. Prandaj, armen Nacionalistët vetëm do të takohet me Turqit që i pari i shtetit që Turqit kryer gjenocid. Këto janë të përshkruara në Amerikane dhe Evropiane për shtyp si “turk dijetarëve.” Lexuesit janë la me përshtypjen, një kujdes-e kultivuar përshtypje, që turke studiuesit besojnë se ka qenë një gjenocid.Lexuesit janë la me përshtypjen se ai është vetëm Qeverinë turke që mohon nuk ishte një gjenocid.

Ne e dimë se kjo nuk është e vërtetë. Çdo vit në shumë libra dhe artikuj janë botuar në Turqi që jo vetëm të mohojë “Gjenocid armen” por dokumenti armen përndjekja nga Turqit. Konferencat janë mbajtur. Varrezat masive të pafajshëm Turq të vrarë nga armen Nacionalistët janë gjetur. Muzeume dhe monumente janë të hapur për të përkujtuar turk të vdekur. Historianët që e kanë parë Osmane arkivore të dhënat ose lexoni turke të librave për armen Pyetje nuk e pranojnë idenë e një gjenocidi. Ata e dinë se në kohë lufte shumë Armenians u vranë nga Turqit, dhe se shumë Turq u vranë nga Armenians.Ata e dinë që kjo ishte e luftës, jo të luftës.

Përse kaq shumë njerëz në vendin tim dhe Europën besoj se grupi i vogël i Turqve të cilët e pranojnë armen Nacionalistët besimet përfaqësojnë turke bursave? Pse është ajo që besohet se këta Turq të flasin për vërtetë besimet e turke profesorëve? Një pjesë e arsyes është cenuar.Paragjykimet ndaj Turqve i ka ekzistuar për aq kohë që kjo të lehtë për njerëzit që të besojnë se Turqit duhet të ketë qenë fajtorë. Një arsye tjetër, megjithatë, është se disa në Evropë dhe Amerikë e di se e vërtetë turke bursave për këtë çështje ekziston.

Një punë e shkëlqyer në armen Pyetje tani është duke u shkruar në Turqi. Siç e dini, për një kohë të gjatë Turqit nuk e ka studiuar historinë e Turqve dhe Armenians. Kjo tani ka ndryshuar. Kushdo që e ka parë moderne turke të punojnë në armen Pyetje duhet të jetë i impresionuar. E Tarih Kurumu ka marrë udhëheqjen në këtë, ashtu siç do të duhej. Unë natyrisht nuk besoj se Turqit duhet të jenë të vetmit që shkruani turke e historisë, por Turqit duhet të jetë kryesore të historianëve nga Turqia. Ajo është vendi juaj dhe historinë tuaj.Problemi qëndron në sjelljen e shkëlqyer të historisë duke u shkruar, në Turqi dhe në dokumentet turke e historisë për studiuesit, politikanët dhe publikun në vende të tjera.Problemi është se historianët turq natyrisht të shkruar në gjuhën turke, dhe Evropianët dhe Amerikanët nuk lexojnë turke.

Duhet të atyre që shkruajnë historinë e Turqisë lexoni turke? Po, sigurisht që duhet lexuar turke. Ata duhet të përdorin shumë libra në gjuhën turke historia e shkruar në gjuhën turke? Po, natyrisht që ata duhet të bëjnë kështu. Ata duhet të kuptojnë të gjitha anët e një çështjeje, duke përfshirë pala turke, para se të shkruani? Po, sepse kjo është një dijetar detyrë. Ata gjithmonë të bëjë kështu? Jo. Në veçanti, shumica e librave mbi të ashtuquajturin “Gjenocid armen” nuk i referohen moderne turke studime. Kjo nuk është përdorur duke thënë: “kjo është e gabuar. Kjo nuk është përdorur thënë dijetarët për të mësuar gjuhën turke. Ata nuk do ose nuk mund të bëjë kështu.Të jem e drejtë, ka disa vende që në vendin tim, ku gjuha turke është mësuar. E vetmja përgjigje është që turke librat duhet të jenë të përkthyera në gjuhë të tjera, sidomos në anglisht, që kuptohet në të gjithë botën.

Një fillim i është bërë. Sot nuk janë të vlefshme libra, fillimisht në gjuhën turke, të cilat kanë përkthyer. Këto përfshijnë Esat Uras’ të shkëlqyer, nëse tani i vjetëruar, në historinë e kohëve të fundit publikimi në armen Pyetje nga ana e Parlamentit turk, historia shkruar nga turke, Zyra për punë të Jashtme, në fund të Kamuran Gürün e Armen File, Orel dhe Yuca e Talat Pasha Telegrams, dhe të tjerët. Serinë e Osmane dokumenta në armen Pyetje, të përkthyer dhe të publikuar nga shtabi i Përgjithshëm, Arkivat Osmane, Tarih Kurumu, dhe në Ministrinë e Jashtme, ndoshta janë më të vlefshme për të gjithë.Por ka shumë të tjerë që janë të nevojshme Nuk janë shumë tek lista këtu, por unë theksohet se edhe kujtimet e Kazim Karabekir dhe Ahmet Refik nuk kanë është përkthyer. Të gjithë këta libra duhet të lexohen nga më të gjerë të mundshëm të publikut. Ata duhet të jenë të përkthyera.

Dhe përkthimet duhet të përfshijnë librat që duket të jetë mbi tema të tjera se armen Pyetje. Ka të dhëna të sakta dhe të detajuara ushtarake historitë e Luftës i Botërore në Perandorinë Osmane në asnjë gjuhë Evropiane. Ajo ekziston, shpesh është e gabuar, dhe jo vetëm e gabuar në Armenians. Përgjithësi historitë e Luftës i Botërore, për shembull, emrin e gabuar gjeneralët, të shkojë e trupave në vende të gabuara, dhe kurrë nuk duket për të kuptuar Osmane strategji. Ata rrallë e përmendin një më faktor i rëndësishëm në luftë-e pabesueshme forcën dhe durimin e turke ushtarë.Pse është kjo e rëndësishme për armen Pyetje? Është e rëndësishme për shkak se rreziku nga armen rebelimit dhe arsyeja për armen deportimet nuk mund të kuptohet nëse nuk e ushtarake, situata është e kuptueshme. Osmane burime të provojë se armen rebelimit ishte një pjesë thelbësore e ushtarake ruse, të planit. Osmane burime të provojë se armen rebelimit ishte një pjesë e rëndësishme e ruse fitore. Osmane burime të provojë se armen rebelët ishin, në fakt, ushtarët e Ushtrisë ruse.

Nuk është një seri e ushtarake histori të saktë paraqesin ngjarjet e luftërat Osmane dhe turke, Lufta e Pavarësisë-historitë e publikuara nga turqisht shtabit të Përgjithshëm– shumë vëllime, i mbushur me hollësi të madhe, shumë harta, dhe përshkrimet e Osmane planet dhe veprimet.Këto libra janë të bazuara në raportet e Osmane, ushtarët e tyre, jo vetëm në raportet e Osmane armiqtë. Ata duhet të lexohet nga çdo historian e Luftës së parë Botërore I. Megjithatë, këta libra janë në gjuhën turke. Nëse ata janë gjithnjë për t’u përdorur në Amerikë dhe Evropë, ata duhet të jenë në gjuhën angleze.

Dhe nuk duhet të jetë shumë më i saktë dhe i ndershëm libra në Turqi për mësuesit dhe nxënësit në Evropë dhe Amerikë. Vetëm duke thënë të vërtetën për të rinjtë mund paragjykimet ndaj Turqve të jetë më në fund përfundoi. Ne kemi bërë një fillim. Në Stamboll Dhomat e Tregtisë kanë financuar parë të hollësishëm të librit në Turqi Amerikan për mësuesit. Shumë libra janë të nevojshme.

Më në fund, dëshiroj t’i komentojë mbi aktuale të politikës. Disa mund të mendojnë se unë nuk duhet ta bëjnë këtë. Unë nuk jam një Turk, dhe kjo është me të vërtetë një turk problem. Unë nuk jam një politike shkencëtar apo një politikan. Unë jam një historian. Unë jam duke folur për këtë problem, sepse kjo është në thelb një historik pyetje. Si një historian, unë jam i zemëruar kur ndonjë grup, ose në cilindo vend, është urdhëruar që të qëndrojnë në lidhje me historinë e saj. Problemin politik unë jam duke folur për është në rritje të qajë nga Evropa se Turqia duhet të pranoj “Gjenocid armen” para se të mund të hyjë në Bashkimin Evropian.

Unë jam i zemëruar që dikush mund të besojë se pranimi i një gënjeshtër për historinë turke disi do të jetë një përfitim për Evropë apo në Turqi. Unë e di, dhe unë besoj që ju e dini, se ajo do t’i bërë gjërat edhe më të rëndë.

Sot armen Nacionalistët janë shpallur në parlamente të Evropës dhe të Kongresit të Shteteve të Bashkuara, që ata vetëm duan që Turqia të pranoj se gjenocidi ka ndodhur, atëherë gjithçka do jetë mirë. Unë pasi foli për një zyrtarin Amerikan i cili më tha se grekët duhet të thonë, “Po, ne e bëmë atë, më vjen keq,” dhe pastaj harrojnë atë. Unë e pyeti nëse mendonte se Turqit e kishin kryer gjenocid. Ai u përgjigj se ai nuk e di dhe nuk u kujdes. Unë i thashë atij Turqit kurrë nuk do të gënjejë si kjo lidhje e tyre, baballarët dhe gjyshërit. Ai më tha se unë isha naive.Por ai ishte i vetmi që ishte naive, sepse ai besonte se armen Nacionalistët do të jenë të kënaqur me një njësit.

ARMEN PRETENDON

Plani i armen Nacionalistëve nuk ka ndryshuar në më shumë se 100 vjet. Kjo është për të krijuar një Armeni në lindje të Anadollit dhe Jugore të Kaukazit, pavarësisht nga dëshirat e njerëzve të cilët jetojnë atje. Në armen Nacionalistë kanë bërë planin e tyre mjaft e qartë. Së pari, Republika turke është të thuash se nuk ishte një “Gjenocid armen” dhe të kërkojë falje për atë. Së dyti, Turqit janë për të paguar dëmshpërblimet. Së treti, një armen e shtetit është për të krijuar. Nacionalistët janë shumë të veçanta në kufijtë e këtij shteti.Hartë që ju shikoni është i bazuar në programin e Dashnak Partisë dhe armen Republikës. Ajo tregon se si armen Nacionalistët e kërkesës. Harta tregon gjithashtu popullsinë e zonave pretendohet në Turqi dhe numri i Armenians në botë.

Nëse Armenians u duhet dhënë atë që ata pretendojnë, dhe në qoftë se çdo armen në botë janë për të ardhur për Lindore të Anadollit, numri i tyre do të jetë ende vetëm gjysma e numri i atyre që shtetasit turq që jetojnë atje tani. Sigurisht, Armenians e Kalifornisë, Massachusetts, dhe Franca kurrë nuk do të vijnë në numër të madh për Lindore të Anadollit. Popullsia e re “Armeni” do të jetë më pak se një e katërta armen në rastin më të mirë. Mund të tilla në një shtet të gjatë ekziston? Po, ajo mund të ekzistojë, por vetëm në qoftë se Turqit u dëbuan. Kjo ishte politika e armen Nacionalistëve në vitin 1915.Ajo do të jetë e politikave të tyre nesër.

Ne duhet të jemi shumë të qartë në armen pretendon. Pretendimet e tyre nuk janë të bazuara në histori, sepse Armenians nuk e kanë sunduar në lindje të Anadollit për më shumë se 900 vjet. Pretendimet e tyre nuk janë të bazuara në kulturën: Para revolucionarëve dhe Rusët shkatërruar të gjitha paqe, Armenians dhe Turqit kishin të njëjtën kulturë. Armenians ishin të integruar në Otomane sistemit, dhe shumica e Armenians foli turke. Ata hëngrën të njëjtin ushqim si Turqit, ndanë të njëjtën muzikë, dhe ka jetuar në të njëjtën llojet e shtëpive.Në armen pretendimet janë me siguri nuk bazohet në një besim në demokraci: Armenians nuk janë shumicë në lindje të Anadollit për shekuj me radhë, dhe ata do të jenë një pakicë të vogël se tani. Pretendimet e tyre janë të bazuara në e tyre nacionaliste ideologji. Kjo ideologji është e pandryshueshme. Ajo ishte e njëjtë në 1895 dhe 1915 ashtu si është ai në vitin 2005. Ata besojnë se duhet të ketë një “Armeni” në Lindore Turqi-nuk ka rëndësi historia, pa marrë parasysh të drejtat e personave që jetojnë atje.

Historia na mëson se armen Nacionalistët nuk do të ndalet pretendimet e tyre, nëse Turqit e harroni të vërtetën dhe thonë se ka qenë një Gjenocid armen. Ata nuk do të pushojë për të kërkuar Erzurum dhe Van sepse Turqit e kanë kërkoi falje për një krimi që ata nuk e keni kryer.Jo. Ata do të rrisin përpjekjet e tyre. Ata do të thonë: “Turqit E kanë pranuar ata e bëri atë. Tani ata duhet të paguajnë për krimet e tyre.” E njëjta kritikë që tani thonë Turqit duhet ta pranojë gjenocidin e do të thonë Turqit duhet të paguajnë dëmshpërblime. Pastaj ata do të kërkojnë Turqit japin Erzurum dhe Van dhe Elazig dhe Sivas dhe Bitlis dhe Trabzon të Armenisë.

Unë e di se Turqit nuk do të japë në këtë presion. Turqit nuk do të paraqesë, sepse ata e dinë se për ta bërë këtë do të jetë thjesht i gabuar. Si mund të jetë e drejtë për t’u bërë një anëtar të një organizate që kërkon gënjen si çmimi i pranimit? Do të çdo njeriu të ndershëm të bashkohet me një organizatë që i tha, “Ju vetëm mund të bashkohen me ne, nëse ju së pari të rrejshëm thotë se babai juaj ishte një vrasës?”

Unë kam shpresë dhe besim se Bashkimi Evropian do ta refuzojë kërkesat e armen Nacionalistët. Unë shpresoj se ata do të kuptojnë se armen Nacionalistët nuk janë të shqetësuar me atë që është e mirë për Europën. Por çfarëdo që Bashkimi Evropian kërkon, kam besim në nder të Turqve. Ajo që unë di të Turqve më thotë se ata kurrë nuk do të rrejshëm të thonë se ka qenë një Gjenocid armen. Unë kam besim në ndershmërinë e Turqve. Unë e di se Turqit do të rezistojë kërkesave të të rrëfej për një krimi që ata nuk e bëjnë, pa marrë parasysh çmimin e ndershmëri. Unë kam besim në integritetin e Turqve.Unë e di se Turqit nuk do të gënjejnë në lidhje me këtë histori. Unë e di se Turqit kurrë nuk do të thonë se të parët e tyre të ishin vrasësit. Kam besim në Turq.

[1] FO 424/196, Eliot të Currie, Tabreez, 5 Maj 1898.
[2] FO 195/2949, Molyneux-Seele të Lowther, Van, 17 shkurt 1913.
[3] FO 195/2375, Molyneux-Seele të Lowther, Van, 9 tetor 1911.
[4] FO 195/2283, Dickson të O’Conor, Van, 15 Mars, 1908.
[5] FO 371/1783, Molyneux-Seele të Lowther, Van, 4 prill 1913.

Justin McCarthy është një profesor i historisë në Universitetin e Louisville.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *